30. rujan 2019. - U Zagrebu je jučer navečer obilježena 150-ta obljetnica rođenja Mahatme Gandhija. Taj je dan, 2 . listopad, UN proglasio Svjetskim danom nenasilja, čime se odala posebna čast tom velikom poborniku nenasilja kao jedinog ispravnog puta. Događaj pod imenom "150 godina Mahatme" organizirala je zagrebačka udruga Joga u svakodnevnom životu u suradnji sa Hinduističkom vjerskom zajednicom Hrvatske i Indijskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

U dvorani Panorama, na sedamnaestom katu hotela Westin održan je prigodni program kojem je središnji dio bilo predavanje Mahamandaleshwara Swamija Gyaneshwar Purija. Uz pogled na cijeli Zagreb okupan bojama predvečerja, bhađani (duhovne pjesme) u izvođenju grupe Joga u svakodnevnom životu oživjeli su program, a kratkim osvrtima na temu, publici su se obratili veleposlanik Indije u Hrvatskoj, g Arindam Bagchi i Mahamandaleshwar Swami Vivek Puri, predsjednik udruge Joga u svakodnevnom životu.

mahatma 3 DSC07742 mahatma 25 mahatma 6 DSC07732 Copy mahatma 20 DSC07719 Copy

Djeca su budućnost svijeta, pa tako vjerujemo da sa svjesnošću o nenasilju treba početi upravo od njih. Iz tog razloga ove su godine oni imali poseban dio u programu. Na poziv organizatora, djeca vrtića Mirjam Weiller i djeca članova Joge u svakodnevnom životu iz Splita i Zagreba su svoje misli o nenasilju bojicama prenjeli na papir. Malo stariji, Vjeran Janeš (14) i Fanny Minić (15) svoje su misli pretočili u riječi. Publika je uživala u gledanju i slušanju što o temi misle djeca i mladi.

mahatma 14 mahatma 17 mahatma 9

Na kraju, Mahamandaleshwar Swami Gyaneshwar Puri održao je predavanje o Mahatmi Gandhiju objasnivši samu suštinu Gandhijevog učenja i pokreta te utiska koji je ostavio na svijet. Publika je sa velikim zanimanjem slušala predavanje koje je završeno gledanjem fotografijama ključnih trenutaka iz Gandhijevog života koji su bili izloženi u dvorani.

mahatma 8 mahatma 26 mahatma 10

Pogledajte sve dječje radove: