Joga u svakodnevnom životu ovogodišnji program promoviranja kvalitete života, zdravlja i tjelesne aktivnosti je započela predavanjem koje je savršen uvod u proljeće, početak buđenja iz „zimskog sna“ i aktivniji dio godine. 

Humanitarno predavanje „JOGA I PROLJETNO ČIŠĆENJE ORGANIZMA“ održano je u četvrtak, 7. travnja u 19,00 sati u Europskom domu, u Zagrebu. Predavanje je pred punom dvoranom (150 mjesta) održao Swami Vivek Puri, a suorganizatori predavanja su bile udruge „Joga u svakodnevnom životu“ i „Hrvatsko-indijsko društvo prijateljstva“. U sklopu humanitarnog djelovanja JUSŽ-a i promoviranja sada već višegodišnjih besplatnih programa dostupnih svima, predavanje je imalo humanitarni karakter, a ukupan prihod od donacijskih ulaznica je doniran udruzi žena oboljelih od raka dojke „SVE za NJU“. Predavanje je nastavak suradnje udruga „Joga u svakodnevnom životu“ i „SVE za NJU“ koja je započela ove godine besplatnim programom „Joge u svakodnevnom životu“ za članice udruge „SVE za NJU“ .

U uvodu je prisutne pozdravio predsjednik „Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva“, prof.dr.sc. Nedjeljko Štefanić te je riječ predao predavaču. Swami Vivek Puri je istaknuo da sve tradicije svijeta njeguju proljetno pročišćavanje organizma kroz razne tehnike i post. U moderno vrijeme je to zanemareno što donosi nesklad čovjeka sa samim sobom i prirodom te iz toga i mnoge bolesti i poremećaje. Ljudski je organizam savršeni instrument koji besprijekorno funkcionira, ali opterećen stresom, otrovima iz okoliša i lošom prehranom, njegov rad je na kušnji. Jedan veliki dio nauke joge je posvećen upravo pročišćavanju organizma, kako peridičnog tako i onog, možda još važnijeg, svakodnevnog. Usporedivši naše tijelo sa spužvom koja je nakupila nečistoće, objasnio je kako asane-položaji tijela u jogi djeluju na pročišćavanje organizma. „Kako ćete oprati spužvu? – Tako da je uronite u vodu i čvrsto stišćete, jer jedino ćete na taj način izvuči svu nečistoču iz najdubljih dijelova. Ako je samo gladite, oprati ćete samo površinu. Asane su te koje istezanjem, uvrtanjem i pritiskom izvlače nakupljene nečistoće iz najdubljih dijelova tkiva i organa. Nadalje, da bi spužvu očistili, vodu trebate promijeniti. U jogi su to vježbe disanja- pranajama. Potpunim joga disanjem se eliminira 70% otrova iz organizma i ne samo to...“ U nastavku predavanja bilo je govora o Hatha joga krijama (tehnikama pročišćavanja u jogi),mentalnom pročišćavanju koje je ključno za sveukupno zdravlje te o prehrani koja se slijedi u jogi.

Ovo je predavanje uvod u sada već tradicionalne programe „Besplatna joga u parkovima i na plažama Hrvatske“ koji su od 2006. godine postali vrlo popularan, besplatan vid tjelesne aktivnosti preko ljeta ne samo građanima Hrvatske, nego i bezbrojnim turistima, a i ove će se godine, već od lipnja, održavati diljem Hrvatske.

Na kraju je humanitarnu akciju pozdravila i zahvalila se svim donatorim kao i organizatorina, dipl. psih. Ljiljana Vukota, predstavnica udruge „SVE za NJU“.

12

34

56