Maslina mira,  posađena na konferenciji u Umagu povodom jednodnevne konferencije na temu nenasilja, slavi svoj deseti rođendan podsjećajući nas na veliki događaj koji se zbio u Umagu 2.10. 2010. godine.

 D3A7341 smallDSC 0274maslina

Jednodnevna konferencija „Dan nenasilja za svjetski mir“ kojim je obilježen Svjetski dan nenasilja i rođendan Mahatme Gandhija, bio je kruna devetodnevnog joga seminara u jesen 2010. godine koji se u istarskom gradu Umagu u Hrvatskoj održao i te godine kao i mnoge godine prije toga.

Umag, grad domaćin jogi i mirotvorstvu godinama prije toga, ostati će posebno zabilježen i zbog prve molitve za mir 2001. godine

2001 Umag molitva 1

koju od tada međunarodno udruženje redovno održava širom svijeta ali i po jednodnevnoj konferenciji 2010. godine posvećenoj nenasilju koja je okupila tisuće sudionika. Kako bi podržali ideju mira, tolerancije i nenasilja, pozivu organizatora – udruzi „Joga u svakodnevnom životu“ Hrvatske i Sri Swami Madhavananda svjetskog mirovnog vijeća, odazvale su se tisuće ljudi iz Hrvatske i Europe, a svoje predstavnike su imale čak i daleke zemlje poput Australije, Indije i SAD-a. Putem internetskog prijenosa, program su pratili i gledatelji iz preko 200 zemalja širom svijeta.

 D3A7586 small D3A7644

Panorama

Događaj je bio sastavljen od tri dijela, prvi dio bio je rezerviran za dijalog o svjetskom miru, zatim je slijedila sadnja stabla mira u parku ispred gradske vijećnice, a dan je završio molitvom za mir uz puštanje upaljenih svijeća u more u turističkom naselju Sol Polynesia gdje je i održana konferencija.

 A022653 small

 Obilježavanju Dana nenasilja prisustvovali su brojni građani, među kojima i tadašnji veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj, izaslanica tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića gospođa Ankica Marinović, umaški gradonačelnik Vili Bassanese i drugi ugledni gosti te učesnici seminara i konferencije. Program i sadnju stabla mira organizirani su na inicijativu duhovnog učitelja, autora sustava Joga u svakodnevnom životu i velikog mirotvorca Njegove svetosti Višvagurua Paramhanse Sri Svamija Mahešvaranande. 

pročitajte više o događaju 2010.

Svjetlo joge upaljeno još 2001. godine u Umagu gori i danas, vježbe sustava Joga u svakodnevnom životu od tada se redovno i neprekidno održavaju za sve građane Umaga ali i njihove goste preko ljeta.