Tijekom zadnje dvije godine u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu instruktorica Joge u svakodnevnom životu i liječnica specijalist reumatologije dr. Silva Pukšić vodila je program vježbi joge za osobe s reumatoidnim artritisom.

broj.2broj.1

 Dr. Pukšić u svojem istraživanju napominje da osobe s reumatoidnim artritisom često žive sjedilačkim načinom života zbog straha da im fizička aktivnost ne pogorša bolove i simptome bolesti kao i zbog nedostupnosti prilagođenih programa vježbanja. Dodatno, ovu bolest često prate kroničan umor i poremećaji raspoloženja što dodatno smanjuje kvalitetu života oboljelih.

Program koji se provodio u bolnici je uključivao 1. stupanj vježbi Joge u svakodnevnom životu (Sarva Hitta asane) prilagođene mogućnostima i fizičkim ograničenjima oboljelih, kao i vježbe pranajame, opuštanja i meditacije kroz periode od 12 tjedana.

broj.6DSC05268DSC09187DSC09222

U sklopu programa provedeno je i znanstveno istraživanje čiji je cilj bio utvrditi provedivost ovog programa te njegov utjecaj na kvalitetu života, aktivnost bolesti i mentalno zdravlje oboljelih.

Istraživanje je pokazalo da su vježbe bile sigurne i prihvatljive osobama s reumatoidnim artritisom i nisu dovele do pogoršanja aktivnosti bolesti ili bolova. Vježbači su naveli značajno smanjenja umora i poboljšano raspoloženje nakon vježbanja. Zaključak dr. Pukšić je da bi ovaj prilagođeni program Joge u svakodnevnom životu mogao biti koristan za osobe s reumatoidnim artritisom i pomoći im da ostanu fizički aktivne kao i zbog dodatne psihološke dobrobiti koju donosi.

DSC09232

Svoje istraživanje je prezentirala na Američkom reumatološkom kongresu u Atlanti u studenom 2019. godine i Europskom reumatološkom kongresu (online) u lipnju 2020. godine.

Rezultati istraživanja su nedavno objavljeni u znanstvenom časopisu Complementary Therapies in Medicine ( https://doi.org/10.1016/j.ctim.2020.102639 ).

Sažeci istraživanja su prikazani na Europskom (EULAR) (https://ard.bmj.com/content/79/suppl_1/528.1) i

Američkom reumatološkom kongresu (ACR) https://acrabstracts.org/tag/yoga/).