Zanimljivo predavanje o jogijskom načinu disanja kao metodi fizioterapije ordžano je u organizaciji Hrvatske komore fizioterapeuta, a održao ga je Saša Matejić, dugogodišnji certificirani instruktor našeg sustava u Splitu i magistar fizioterapije. Webinar je pratilo 70-tak fizioterapeuta, a na kraju predavanja su izvedene i tri vježbe disanja iz sustava Joga u svakodnevnom životu. U popisu literature za predeavanje su se našle i tri knjige autora sustava Paramhanse Sri Svamija Mahešvaranande - Višvaguruđija.

IMG 9488

 Kratak sadržaj predavanja:

Medicinski je dokazano da vježbe pranajame (jogijskog disanja) aktiviraju i reguliraju rad žlijezda, organa i živaca. One pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz cijelog organizma te ga obnavljaju. Vježbanjem jogijskog disanja ponovno se uspostavlja  pravilan ritam disanja i poboljšava funkcija pluća.

Sustavno vježbanje jogijskog disanja dovodi do smanjenja boli, povećanja kvalitete života i neovisnosti u aktivnostima svakodnevnog života. Edukacijom pacijenata i korektnim izvođenjem vježbi disanja pružamo pacijentima mogućnost preuzimanja vlastite odgovornosti za poboljšanje rada pluća. Još uvijek se očekuje da određene metode fizikalne terapije uklone i osposobe pacijenta u respiratornim vježbama. Iako fizikalna terapija dugi niz godina na svjetskoj razini pokazuje napredak i rezultate u pogledu respiratorne rehabilitacije, njezine mogućnosti najpotpunije su u kontekstu suradnje između kvalitetno educiranih teraputa pacijenta i liječnika fizikalne medicine. Društvena osviještenost može odigrati ključnu ulogu u prevenciji i ranijem prepoznavanju mogućih bolnih stanja, a samim time i rasterećenju zdravstvenog sustava te smanjenju troškova liječenja.

Joga je metoda, sustav za razvijanje tijela, uma i svijesti. Taj sustav tjelesnih vježbi, vježbi disanja i opuštanja pospješuje zdravlje te povećava otpornost na bolesti i štetne utjecaje iz okoline. Vježbe  jogijskog disanja imaju i izrazit psihosomatski utjecaj te pozitivno djeluju na sve dijelove osobnosti. Joga nije vezana ni uz kakav nazor o svijetu, životu ili kulturu. Štoviše, ona je jedan sveobuhvatan znanstveni sustav koji vuče korijene iz drevne tradicije.

Saša Matejić

magistar fizioterapije