Mantra je utjelovljenje samog Svevišnjeg. Mantra je izvor energije kao što je vatra izvor topline, a led izvor hladnoće. Mantru se izražava ljudskim jezikom i razvija kroz ljudsku svijest. Ona može postojati na bilo kojem jeziku. Ono što je ključno je da se ona kreće kroz ljudski mozak, ljudsku svijest i ljudski um.

Mantra nije zvuk, ona je zapravo izvorište zvuka. A zvuk potječe iz zračenja energije. Tako da možemo reći da je zračenje energije izvorište zvuka. Zvuk može stvoriti dobru ili lošu energiju . Može pokrenuti ili zaustaviti ratove.  Zvuk vas može učiniti sretnima ili nesretnima. Kad vam netko kaže nešto dobro  sretni ste, a kad netko viče na vas, nesretni ste. Ona može biti blagoslov jednako kao i prokletstvo.

Način na koji koristite i filtrirate zvuk određuje koji će učinak imati na pranu.

Prana održava naš život. Možda možemo reći da je atma (jastvo) - prana (energija). Ne može ju se vidjeti, izmjeriti ni uništiti. Prana dolazi i odlazi. Prana se spaja s nečim na određeno vrijeme. Prana se nalazi u cijelom tijelu. Mi ne možemo reći gdje je duša smještena u tijelu. Ona je posvuda u tijelu. Mi znamo reći da je Bog u svakom srcu, jer je srce tako osjetljivo, sve osjećamo u njemu. Neki u to ne vjeruju i pitaju  kako Bog može „sjediti“ u srcu. Odete li kirurgu ili kardiologu i pitate li ih jesu li vidjeli Boga u nekom srcu za vrijeme operiranja ili postoji li neka posebna vibracija u srcu, odgovorit će vam: „Ne,  ono je isto kao i svi ostali organi. To je pumpa, teži 300g i kada se zaustavi, život prestaje.“

Neki kažu da se Bog nalazi u mozgu i to je također istina. Zapravo, Boga, Jastvo i dušu se ne može locirati, jer se oni nalaze posvuda. Zbog toga je samorealizacija veliki problem mnogima. Mnogi misle: „Kada se samorealiziram, vidjet ću svoje Jastvo u svom srcu i znat ću: Da, to sam ja. Sada to vidim!“ Ali to nije tako. Vrlo je teško objasniti što je to samorealizacija, što se realizira i kako se realizira Jastvo. Ono nije poput tijela  koje možete vidjeti u ogledalu ili na fotografiji. Kako možete vidjeti Jastvo? Jastvo nije poput slike ili nečega što možete odložiti sa strane i reći: „Sada imam samorealizaciju. To nije nešto što se može imati. Jastvo, pranu, mantru i život se ne može opisati. Možete govoriti i govoriti, ali koliko god da se trudili, Jastvo je uvijek nešto drugo. Ne može ga se definirati. Ono je kao luk, skidate sloj po sloj, ali još uvijek ne možete doći do „luka“.

Mantra je vrlo usko povezana s Jastvom, a prana je zračenje Jastva.  Način na koji razmišljate i govorite odašilje vašu pranu, energiju, vaše blagoslove i to ima utjecaj na druge.  Kada mislite ili kažete nešto, već ste stvorili mantru i na taj način dajete svoju pranu. Svaki blagoslov je dobar, pa čak i od neprijatelja ili lude osobe. Na isti način je i prokletsvo loše od bilo koga, pa čak i od Boga.

Vaša Guru-mantra ima beskrajnu energiju, zato što ju daje Učitelj uz blagoslov. Kad ju ponavljate sa svim svojim bićem, dajete joj još više energije i to će vas pročistiti.  Kada meditirate i ponavljate svoju mantru u polju vašeg vlastitog fenomena –vašeg postojanja koje se sastavilo od mnogo, mnogo života-mantra će razotkriti i iskorjeniti određene težnje i karme.  Učinit će vas svjesnima vlastitih problema. Zato biste trebali koristiti buddhi i viveku kako biste ublažili i okončali te probleme- na način da ne postanete bijesni radi njih ili ih se preplašite.

Dakle, vježbajući mantru pojavljuju se mnogi vrittiji (valovi misli), jer mantra podiže mnoge stvari, ali ih i pročišćuje. Slično kao kada sviće, kako se sunce podiže, tama nestaje.

U sebi izgovori mantru prije nego li išta kažeš, jer ona stvara takvu pozitivnu energiju, da ne možeš postati bijesan ili ljubomoran. Sve što kažeš će se filtrirati kroz pozitivnu energiju mantre. Holy Guruji je uvijek govorio: guru satsang, guru seva i mantra. Vrlo često bi rekao antahkarana suddhi-pročišćenje antahkarana (uma, svijesti, intelekta i ega) – to je posao mantre. Ponavljaj, ponavljaj, ponavljaj, nemoj samo brojati, već ponavljaj.

Donesi sankalpu, učini svaki dan 5 mala, a ostatak dana ju ponavljaj čim više možeš. Samo ponavljaj, nemoj brojati.

Mantra je blagoslov, samoblagoslov. Primio si mantru od Učitelja s njegovim blagoslovom i čim više ju ponavljaš, tim više blagoslivljaš samog sebe i tim više blagoslivljaš svijet. Ali nemojte ići unaokolo i govoriti „blagoslivljam te, dajem ti blagoslov“.  Velik čovjek ne govori o sebi, ne govori o tome koliko je velik, niti pjeva sebi u slavu. Dijamant nikada ne slavi svoju vrijednost, već mi cijenimo njegovu vrijednost i divimo se njegovoj ljepoti.

Što ste mudriji, postajete poniznijima; što ste duhovniji, postajete ljubaznijima.

Oslobodite se zatvoreništva i nemojte se ponovno zatvarati negativnim razmišljanjem i govorenjem loših stvari o drugima. Neki su u zatvoru vlastitih osjećaja, a drugi su u zatvoru loših misli. Svatko je zaglavljen unutar nečega. Biti slobodan od svega toga, to se zove Saha Ant, mokša, sloboda. Oslobodite se tog unutarnjeg zatvoreništva.