pranayama206

Riječ pranajam se sastoji se od riječi pran (životna energija) i vjajam (vježbanje). To je vježbanje vitalnosti, životne sile, životne energije.

Što ste prvo učinili kada ste se rodili? Prvo ste udahnuli, a zatim zaplakali. Tako se rađaju bebe. Dakle, prva stvar koju smo učinili je udah, a posljednja stvar koju ćemo napraviti u ovom životu je izdah nakon kojeg više nećemo moći udahnuti. To je jedan dugi dah od rođenja do smrti, s valovima udisanja i izdisanja između.

Dah je život, bez disanja ne možemo postojati. Naše cijelo tijelo diše i postoje tehnike da uvježbamo naše tijelo da dobije više kisika.

Postoje tri različite faze disanja. Prvo je abdominalno disanje. Udah ide iz trbuha (abdomen), zatim kroz prsni koš do ključne kosti (klavikularni dio). Izdah se dešava od predjela ključne kosti, preko prsa do trbuha.

Abdominalno disanje je disanje dugog daha. Ako pravilno dišete trbuhom, dobit ćete više kisika. Na taj način nikada nećete biti nervozni. Uvijek ćete biti opušteni.

Oni koji duboko i polagano dišu žive dugo. Neki ljudi dišu samo prsno, naročito vrlo uska odjeća može biti prepreka za trbušni disanje. Disanje samo iz prsnog dijela je vrlo nezdravo.

Životinje koje brzo dišu, poput zečeva i pasa, kratko žive. Uvijek dišite polagano i nježno - poput lijepog vala na moru. To će vam pomoći da izliječite mnoge fizičke i mentalne probleme.

Ako imate napetost u vratu, napetost u mišićima ramena, napetost leđa - to znači da neispravno dišete. Uvijek držite tijelo ispravljeno i dišite potpuno. Naročito sjedite ispravno i ravno i dišite iz trbuha. Udahnite prvo širenjem trbuha, a zatim širenjem prsima. Prvo izdišite iz prsa, a zatim iz trbuha.

Vishwaguruji Paramhans Swami Maheshwarananda
Sarajevo, Bosna, rujan 2009