Zlatna obala, Australija

Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahešvarananda

Želio bih malo govoriti o učitelju i učeniku. Učitelj je već upaljena svijeća, a učenik je ona koja to još nije. Ta svijeća ima sposobnost da daje svjetlo drugima, ali prvo mora prići zapaljenoj svijeći.

Tradicija učitelja i učenika potječe od Gospoda Šive. Učenik mora razviti potpuno povjerenje i vjeru i postati jedno s učiteljem. Kao što se sve rijeke spoje s vodom svete Gange, slično i učenik ulazi u svjesnost učitelja. Tradicionalno učitelj i učenik imaju dugu liniju povezanosti (porijeklo). Rečeno je da Bog voli sva stvorenja čak više nego što roditelji vole svoju djecu, i na taj način, učitelj voli svoje učenike više nego što ih voli Bog sam. Učenik je duhovno dijete svog učitelja i učitelj priprema tog učenika da naslijedi njegovu duhovnost, njegovo duhovno nasljeđe.

Mnogi su spremni naslijediti vaše materijalno nasljeđe ali rijetki su ti koji su spremni primiti vaše duhovno naslijeđe. Isto tako, duhovno naslijeđe ne može biti uzeto silom, ono se vrlo nježno prenosi s učitelja na učenika i može se prenijeti mnogima, ne nužno samo jednome. Možete zamisliti s kojom ga ja pažnjom, ljubavlju i strogošću pokušavam predati Avatarpuriju i drugima također. Mnogo je dijamanata i ja još uvijek moram učiniti da sjaje.

Davno, davno prije u Himalaji između Kedranatha i Badrinatha, visoko na vrhovima Himalaja, živio je veliki svetac, Sri Alakh Puriđi. Ako čitate Mahabharatu, Pandave, Kunti i njihov pas su otišli u Himalaje da bi ušli u Nebo jer je rečeno da je tamo put u Nebo. Pet Pandava su otišli do Alakhpuriđija i dobili njegov blagoslov. Na tom mjestu teče prelijepa rijeka Alakhnanda koja dolazi iz visokih Himalaja između Kedranatha i Badrinatha. Od Gangotrija teče rijeka Bhagirath gdje je veliki svetac Bhagirath učinio svoju duhovnu sadhanu. On je pozvao Gangu s Neba i ona je došla s velikom snažnom olujom. Nitko nije bio spreman primiti tu vodu koja bi prepolovila Zemlju pa su svi potrčali Gospodu Šivi radi zaštite i on je primio snagu vode Gange s Neba na svoju glavu. Rijeke Bhagirath i Alakhnanda se spajaju kod Devprajaga i od tamo teku kao rijeka Ganga.

Najviše selo u Indiji je selo Alakha koje je dobilo ime po Alakhpuriđiju. On još uvijek živi u svom praničnom tijelu i vrlo rijetko podari daršan svojim posvećenicima. Sri Devpuriđi iz Radžasthana je bio blagoslovljen od Alakhpuriđija i vratio se u Radžasthan sa Šivinim blagoslovom. Sri Devpuriđi je mogao vratiti život u mrtvo tijelo, a više o tome možete pročitati u knjizi Lila Amrit.

Sri Devpuriđi je predao svu svoju duhovnu mudrost Sri Mahaprabhuđiju i mi ga obožavamo kao našeg "grandmastera" . Onda je naš voljeni Holi Guruđi služio Mahaprabhuđija puno, puno godina i sve duhovno nasljeđe je bilo dano Holi Guruđiju.

Kada učenik primi duhovno nasljeđe, blagoslove i postigne Atma Gjanu, onda on postaje slobodan od karme. Što god on ili ona čine, karma ih ne dotiče. Ako ih obožavate, njihova duhovna energija će vam doći. Ako sumnjate i pričate negativno, doći će vam sva fizička karma njihovog tijela. Stoga je sveta tradicija predati se, prihvatiti i razviti devociju. Holi Guruđi mi je dao njegovu božansku svjetlost i ja sam preuzeo na svoja ramena odgovornost da prenesem tu božansku mudrost dalje svijetu. Tako smo vi i ja ti koji smo primili duhovno nasljeđe Holi Guruđija i o nama ovisi kako ga prenosimo dalje. To je priča o našoj liniji (porijeklu).

Prije nego postanete bilo čiji učenik trebali biste znati pozadinu (zaleđe) i znati duhovno porijeklo, inače ima mnogo samo-učinjenih gurua koji nemaju korijene. Naš duhovni izvor je od samog Gospoda Šive. Više o tome bi trebali pročitati u knjizi Lila Amrit.

Hvala vam i Bog vas blagoslovio.

Hari Om.