Meditacija samoanalize

Meditacija

„Unutarnje odricanje najvažnije je odricanje. Ako se nisi odrekao iznutra, tvoja nastojanja i izvanjsko odricanje bit će bezuspješni. Prvo se treba odreći loših osobina i ukloniti sa svog unutarnjeg puta „kamenje“ ega, ljutnje, požude i mržnje.“

20160918 132824 1

Meditacija samoanalize“ glavni je aspekt sustava Joge u svakodnevnom životu. U vježbanju asana i pranajama progresivno se napreduje kroz sustav, kao što se i vježbe koncentracije i meditacija razvijaju korak po korak. Tehnika meditacije samoanalize pomaže nam postići samospoznaju kroz samokontrolu i samorazvoj. Cilj meditacije je iskusiti i realizirati unutar sebe Božansko Jastvo (Atmu). Taj najviši cilj nemoguće je postići preko noći, on zahtijeva samodisciplinu, ustrajno vježbanje i vodstvo Učitelja.

Meditacija samoanalize počinje pitanjem „Kakav sam ja?“ kako bismo eventualno kasnije dobili odgovor na najvažnije životno pitanje „Tko sam ja?“

DSC 3621 1

Vježbanjem meditacije stječemo duhovno znanje (Para Vidyu) koje je vječno i nepromjenjivo te se uvelike razlikuje od intelektualnog znanja (Apara Vidye). Duhovno znanje se ne može podučiti, može se jedino steći svojim vlastitim iskustvom. Ono nam se otkriva u srcu kroz realizaciju, slijeđenjem kozmičkih zakona, vježbanjem mantre i meditacije te uz blagoslov Učitelja.

37

Kako bi se postiglo znanje o Atmi potrebno je prvo istražiti i rasvijetliti sve razine svijesti. To uključuje svijest, podsvijest i nesvjesni dio. Sadržaj tih razina svijesti treba u potpunosti otkriti i pročistiti. To se može postići  jedino uz punu svjesnost - tijekom meditacije. Tada će se vrata najviše svijesti otvoriti kako bi se pokazala božanska atma.

IMG 6230

Početni korak meditacije samoanalize postizanje je potpune fizičke i mentalne opuštenosti. Sljedeći korak je vježbanje koncentracije kroz vizualizaciju i imaginaciju. Tada um usmjeravamo k istraživanju sadržaja naše svijesti - vlastitih osobina, percepcija i navika mišljenja. U isto vrijeme važno je odvezati se od unaprijed stvorenih ideja i stavova. Kroz ovu vježbu potrebno je steći nepristrano gledište kako bismo zadobili potpun uvid i znanje.

Zato se ne treba držati dobro uhodanih puteva, ne treba ponavljati već dobro poznate lekcije i ne treba zapeti u emocijama. Potrebno je odvažiti se nadići granice intelekta kako bismo mogli zaroniti u dubine svijesti.

19

Mislimo da prilično dobro poznajemo sebe, no pogledamo li dublje, možemo otkriti mnoge dobre osobine koje nam nisu bile poznate. Možda ćemo se iznenaditi koliko suosjećanja imamo, razumijevanja, ljubavi, poniznosti, strpljenja, iskrenosti, predanosti, zadovoljstva, radosti i dubokog unutarnjeg blaženstva. Koliko više budemo postajali svjesniji tih kvaliteta, pronalazit ćemo u njima veliku podršku za sebe, svoj duhovni razvoj i odnose s drugima.

Ponekad će nas iznenaditi i negativne osobine. One ometaju duhovni razvoj i uzrokuju nesklad u nama samima i u odnosu s okolinom. Treba se iskreno preispitati. Jesmo li anksiozni, pohlepni, ambiciozni, zavidni, ljubomorni, netolerantni, možemo li opraštati, jesmo li nasilni, tašti, iskompleksirani? Često nismo svjesni tih karakteristika i mislimo da smo ih nadišli. Ali ponekad  ponovo isplivaju na površinu. Ti ostaci u podsvijesti su kao sjeme koje čeka povoljne uvjete za klijanje.

pup

Naše životno postojanje kreće se kroz sljedeće 4 razine svijesti:

  • Nesvjesno
  • Podsvjesno
  • Svjesno
  • Najviša svijest

Karmički tragovi iz prošlih života se nalaze u nesvjesnom. U podsvjesnom su sva iskustva i dojmovi iz ovog života još od vremena maternice. U podsvijesti je sadržano sve što smo proživjeli, sva iskustva, dojmovi, svjesni, ali i oni nesvjesni. To se može usporediti s kamerom koja snima sve. I ono dobro i ugodno, ali i potisnute probleme, pomiješane agresivne osjećaje, strahove, tugu, nadu i želje.

Kada uronimo u sebe u meditaciji, možemo postati svjesni tog „sjemenja“ pospremljenog u podsvijesti. Prepoznavanjem i analizom njihovih uzroka i povezanosti moguće je svjesno otpustiti ih.

Primjer: Netko pati od neosnovanog straha i traži pomoć psihijatra. Kroz analizu se otkriva da taj strah ima korijene u određenom događaju u djetinjstvu. S prepoznavanjem uzroka smanjuje se važnost straha i osoba ga može svjesno otpustiti. Nepoznati i nerazriješeni događaji iz prošlih života pohranjeni u podsvjesnom uznemiravaju nas samo dok ne otkrijemo njihovu povezanost u našem svjesnom umu. U „svjetlosti“ znanja te „sjene“ odmah nestaju.

Kroz vježbu meditacije samoanalize istražujemo naš unutrašnji svijet i učimo razumjeti psihičku funkciju koja povezuje podsvjesni dio sa svjesnim. Um je kao moćna rijeka. Ne može se pregraditi branama na duže vrijeme i tako dovesti u stanje mirovanja. Ako podignemo branu, a ne osiguramo preljeve, prije ili kasnije doći će do katastrofe. Brana puca i dolazi do poplave. Zauzdamo li previše um i potisnemo potpuno želje i osjećaje, doći će do napetosti u podsvijesti i eksplozije.

Um ne možemo zaustaviti, možemo ga samo usmjeriti kao što se i rijeka može preusmjeriti kako bi se izbjegle poplave i šteta. Kroz vježbu meditacije samoanalize učimo kontrolirati  i regulirati „instrument“ svijesti, um i osjetila, a da ne potiskujemo njihovu aktivnost. Neophodni preduvjeti za to su poznavanje sebe i svojih unutarnjih motiva. Na taj način možemo pravovremeno intervenirati i prevenirati da nam misli odu u smjeru koji može uzrokovati probleme i patnju.

Kroz meditaciju samoanalize učimo razumjeti sebe i druge. Učimo opraštati sebi i drugima. Pročišćavamo podsvijest i postupno otpuštamo naše unutarnje zapreke i komplekse. Naše misli postaju strukturirane, jasne i na taj način možemo izbjeći mnoge nevolje u životu. Na kraju prepoznajemo našu istinsku bit, naš životni cilj i otkrivamo svoje unutarnje jastvo.

 DSC0489 m

Ispitujmo vlastiti život. Tražimo li samo materijalna zadovoljstva ili tragamo i za realizacijom i duhovnim znanjem? Jesti, spavati, razmnožavati se, za to su i životinje sposobne. Težimo li samo za tim i ni za čim višim, tratimo svoj ljudski potencijal. Oni koji su svjesni mogućnosti koje pruža ljudsko postojanje, nalaze vrijeme za duhovnu vježbu, meditaciju, molitvu, bez obzira na religiju kojoj pripadaju. Bog je svugdje. Bog je sveprisutan, svjesna energija koja se nalazi u svim živim bićima i cijeloj kreaciji.

Ciljevi do kojih nas Joga u svakodnevnom životu i Meditacija samoanalize vode su samospoznaja i samorealizacija.

GM9T5673 1 1