alakhpurijiiSri Alakhpuriđi je jedan od velikih Siddha ili Rišija Satja Loke, najviše kozmičke razine Apsolutne Istine i Stvarnosti. Sedam Rišija, zaštitnika svijeta, je prisutno na zemlji više tisuća godina, ponekad u vidljivom, ponekad u nevidljivom obliku. Njihova starost je nepoznata i sposobni su mijenjati tijelo prema vlastitoj volji. Oni su iznad svih uvjetovanja ovog materijalnog svijeta.

Legenda kaže da još od vremena Satja Juge Sri Alakhpuriđi boravi sa svojim učenicima visoko u Himalajama, između svetih mjesta hodočašća
Kedarnatha i Badrinatha, kako bi pomogao zaštiti i očuvanju svijeta.On živi u astralnom tijelu koje je sposobno kretati se kroz bilo koji element.Iako se duhovnim bhaktama (posvećenicima) rijetko pokazuje u fizičkom obliku, njegova se osebujna, jasna prisutnost može osjetiti u blizini mjesta na kojem prebiva. 

U svetim spisima Sri Alakhpuriđi se spominje na više mjesta. U Šiva Puranama poznat je kao jedan od velikih Siddha (božanskih inkarnacija) koji su prisutni od samog stvaranja našeg planeta. U epu Mahabharata, Pandavama se savjetuje da traže njegov blagoslov prije odlaska u svoje nebesko prebivalište. Još jedna potvrda njegove duhovne važnosti je i rijeka Alaknanda koja nosi njegove ime. Ta rijeka, koja se još naziva i Višnu Padi Ganga (Ganga koja je potekla iz stopala Gospoda Višnua), izlazi podno jezera Satopanth Tal (“put istine”), kristalno čistog zelenog jezera trokutastog oblika koje se još naziva i Jezero božanskog trojstva jer se vjeruje da su Gospod Šiva, Gospod Brahma i Gospod Višnu meditirali u njegova  tri kuta.

Ističe se, među ostalim i u Skanda Purani, da se ondje na dan Ekadaši, Šiva, Brahma i Višnu i dalje kupaju i meditiraju.Voda koja snabdjeva rijeku Alaknandu dolazi iz Satopanth ledenjaka, Bhagirath Kharak ledenjaka, i planine Alakapuri. Nakon toka od 190 km kroz Alaknanda dolinu, spaja se s rijekom Bhagirathi na Devprayag Sangamu tvoreći zajedno s njom svetu rijeku Gangu.

alakhpurijii-2

Paramjogešvar Sri Devpuriđi, veliki jogi,  sreo je svog učitelja Sri Alakhpuriđija u Himalajama.