mahaprabhuji-4Bhagavan Sri Dip Narajan Mahaprabhuđi, učenik i nasljednik Sri Devpuriđija je bio velika i božanska inkarnacija ljubavi, milosti i mudrosti. Živio je u Radžastanu od 1828. do 1963. godine. Njegova izreka “Voli svako biće barem kao što voliš sebe” utjelovljuje suštinu njegovog “Zlatnog učenja” upućenog čovječanstvu.

Božanske i čudesne priče o njegovom rođenju, životu i učenju mogu se pročitati u knjizi “Lila Amrit - Božanski život Sri Mahaprabhuđija” koja je objavljena i na hrvatskom jeziku.

Lila Amrit - internetska stranica

Rođen je kao prosvijetljen, a njegov život je bio ispunjen mnogobrojnim prekrasnim djelima i događajima. Mnogi koji su doživjeli ta čuda i danas svjedoče o njima.

 

mahaprabhuji-2Kad je Mahaprabhuđi navršio petnaest godina, znao je da je sazrelo njegovo vrijeme da potraži Gurua, duhovnog učitelja  koji će ga po tradiciji inicirati u  božanski blagoslov i znanje. 

"U prošlim vremenima," mislio je, "mudri i sveti ljudi su bili jogiji koji su potpuno vladali siddhijima i posjedovali moć da daju blagoslov. Najveći Siddha živi u Kelašu, on je sam Gospod Šiva, u obliku Sri Devpuriđija, savršeni Avadhuta i sanjasi. Ja ću živjeti pod zaštitom ovog Učitelja. "

Dvije su se velike duše srele blizu sela Bari Khatua gdje su se potom spojila dva toka čiste ljubavi i svjetla. Tog je dana Mahaprabhuđi poveo svoje krave na ispašu u tu dolinu. Dok ih je čuvao, odjednom je postao svjestan nazočnosti samog boga Šive koji je, smiješeći se, stajao pred njim. S poštovanjem, dubokom predanošću i sklopljenim rukama spjevao je ovaj prekrasan bhađan:

OM NAMASTE SRI GURUDEVA PURI DAJALAM

Milostivi OMe u ljudskom obliku, Sri Devpuriđi!
Ti si očitovanje vječnog blaženstva besmrtnosti,
Ti si onaj koji nas vodiš iz nestvarnosti u stvarnost,
O Besmrtni! Ti si zaista Bog!
Ti si početak, sredina i kraj svega,
Sveznajući, Sveprisutni, Nerođen i Nevezan.
Ti stojiš  izvan svega.
Tvoj Te Svami Dip obožava zauvijek.

Sri Devpuriđi je podigao ruke u znak blagoslova i rekao Mahaprabhuđiju: "Višva Dip, Svjetlosti Univerzuma, ti i ja smo jedno i isto. Razlikuju se samo naša tijela, ali su nam duše ujedinjene. Iako se posude mogu razlikovati, svjetlo u njima uvijek je isto. Ti si oličenje Sat-ćit-anande -istine, čiste svijesti i vječnog blaženstva. Kao što zahtijeva Sat Sanatan Dharma, sada ćemo započeti svetu vezu Gurua i učenika. Tada je Sri Devpuriđi inicirao Mahaprabhuđija darujući mu svetu mantru. S velikim poštovanjem, zahvalnošću i radošću, Mahaprabhuđi je prihvatio ovu milost i toga trenutka opjevao slavu svog božanskog Učitelja u sljedećem bhađanu:

DHANJA-DHANJA HO ESA BHAGA SIKANDAR

Kakvu veliku milost,
kakvo ispunjenje daruje tvoj blagoslov!
Ti si najviše znanje, gospodar vlastitog Jastva,
Ti boraviš u mom srcu.
Ti si Brahman, Najviši, božanski Učitelj.
U mojem si srcu zapalio vječnu Svjetlost.
Ti si Krišna, ljubljeni moje duše.
Sn Devpuridi, moj Gospode i Učitelju,
iz dubine svog srca, Svami Dip opjeva tvoju slavu!

SADHO BHAl MAHAMANTRA HAM PAJ

Braćo moja voljena, primio sam svetu mantru.
I bog Brahma, Stvoritelj, i bog Višnu, Zaštitnik
i bog Šiva, Osloboditelj od svake zablude imali su mantru.
Imali su je i kralj Manu, kralj Raghu, kralj Dašaratha
Ramčandra, Višvamitra, sedam Rišija,
Guru Gorakhnath, Nava Nath, Sri Dattatreja,
Mahariši Naroda, Parada, Šešnag, kralj Đanaka,
Muni Aštavakri, Arđuna i bog Krišna,
Šri Šankaračarja, svi rišiji, muniji, siddhe,
tragaoci i posvećenici.
Kraj svetih lotos-stopala Satgurua
Sri Devpuriđijaa Maharađa,
Svami Dip našao je ispunjenje.

mahaprabhuji-3

"Sri Deva Dungary Sannyas Ashram." Bari Khatu, Rajasthan

U dobi od 135 godina, Sri Mahaprabhuđi je 1963. godine ušao u Mahasamadhi,  u onaj dan i sat koji je predvidio već godinu dana unaprijed. No, njegov duh je uvijek prisutan, a svjetlo koje je upalio u srcima svojih učenika je neizbrisivo kao i božanski plamen njegova izvora. Sri Mahaprabhuđijev ašram u Bari Khatu, na rubu pustinje Thar, postao je mjesto hodočašća ubrzo nakon njegova oproštaja od ovoga fizičkog svijeta. Posvećenici iz cijeloga svijeta dolaze kako bi osjetili božansko zračenje koje prožima ovo mjesto.

Mahaprabhuji-ashram-Bari-Khatu

Bhagavan Sri Dip Narajan Mahaprabhuđijev ashram in Bari Khatu